Hakikat Yayıncılık - Muhterem Ömer Öngüt’ün Eserleri | Hakikat Dergisi | Hakikat Medya | Hakikat Kırtasiye
Arama Yap
İSLÂM İLMİHALİ - Ölümün Hakikati Cenaze İşleri ve Berzah Hayatı (18) - Ömer Öngüt
Ölümün Hakikati Cenaze İşleri ve Berzah Hayatı (18)
İSLÂM İLMİHALİ
Dizi Yazı - İslâm İlmihali
1 Mayıs 2022

 

İSLAM İLMİHALİ

Ölümün Hakikati Cenaze İşleri ve Berzah Hayatı (18)

Cenaze İşleri (3)

 

Ölen Kimseye Yapılacak İşler (2)

Öldüğü andan itibaren cenazenin bir an önce yıkanıp kefenlenmesi ve defnedilmesi müstehaptır; bu ona bir ikramdır. Bu hususta acele edilir, lüzumsuz yere bekletilmez.

Ebu Hüreyre -radiyallahu anh-den rivayet edildiğine göre Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz bir Hadis-i şerif’lerinde şöyle buyurmuştur:

“Cenazede çabuk olun!

Eğer sâlih biri ise, kendisine iyilik yapmış olursunuz. Böyle biri değilse, belâyı bir an önce sırtınızdan atmış olursunuz.” (Buhârî - Müslim)

Ölünün bir an önce defnedilmesi Resulullah Aleyhisselâm’ın ümmet-i muhteremesine teşrî ettiği sünnetlerden biridir.

Diğer bir Hadis-i şerif’lerinde ise şöyle buyuruyorlar:

“Cenaze hazır olunca defnini tehir etmeyiniz.” (Buhârî)

Fakat namaz kılanlar yüze yahut kırka ulaşmak için tehir edilebilir.

Ebu Hüreyre -radiyallahu anh-den rivayet edildiğine göre Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz bir Hadis-i şerif’lerinde şöyle buyurmuştur:

“Bir müslüman ölünün üzerine müslümanlardan yüz kişi namaz kılarsa bağışlanır.” (İbn-i Mâce: 6441)

Cemaatin çok olması veya Cuma namazından sonra daha kalabalık bir cemaatle kılınması için cenaze namazının ve defin işinin tehir edilmesi mekruhtur. Ancak defin sebebiyle Cuma namazının kaçırılmasından korkulursa önce Cuma namazı kılınır.

Yıkanma işlemi tamamlanmadan önce başında sesli olarak Kur’an-ı kerim okunması mekruhtur, başka bir odada yüksek sesle okunabilir.

Ölünün borçlarını ödemede acele etmek en mühim hususlardan birisidir. Borcu varsa en kısa sürede, mümkünse namazı kılınmadan, geride bıraktığı mallarından ödenmesi veya borcuna kefil olunması, vasiyeti varsa bekletilmeden yerine getirilmesi veya terikesinden vasiyet miktarının ayrılması müstehaptır. Bunun da sebebi onun sorumluluğunu azaltmaktır.

Ebu Hüreyre -radiyallahu anh-den rivayet edildiğine göre Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e, üzerinde borç olan bir cenaze getirildiği zaman:

“Borcunu ödeyecek bir mal bıraktı mı?” diye sorardı. Eğer yeterli mal bıraktığı söylenirse namazını kılardı. Aksi takdirde:

“Arkadaşınızın namazını kılın!” derdi.


  Önceki Sonraki