Hacc için ihrama girmiş bir kimsenin, Arafat'ta vakfe ile ziyaret tavafından alıkonması; Umre için ihrama girmiş olanın da tavaftan engellenmesi demektir.
Düşman, hastalık, paranın kaybolması veya bitmesi, kadının yanındaki mahreminin ölmesi gibi engeller İhsar'a sebep olabilir. Hacc ve Umre yapmasına engel durum bulunan ihsarlı kimse Harem bölgesinde bir kurban keserek ihramdan çıkar.
Eğer Harem bölgesi dışında ise, belirli bir vakitte kesilmek üzere kurbanlık hayvan veya bedelini gönderir. Belirlenen vakit gelince tıraş olmasa bile ihramdan çıkmış sayılır.
Bu şekilde ihramdan çıkan kimse; Hacc'a niyetlenmişse kaza olarak bir Hacc ve bir Umre yapması, Kıran haccına niyetlenmişse bir Hacc iki Umre yapması, Umre'ye niyetlenmişse bir Umre yapması gerekir.
Vakfe veya tavaftan birini yapma imkânı olursa, ihsâr gerçekleşmiş olmaz.
İhsârlı kimse, Kıran haccı için ihrama girmişse hem Hacc, hem de Umre için, iki ayrı ihsâr kurbanı kesmesi gerekir.
Hacc yapmak üzere ihrama girmiş olan kimsenin, Arafat vakfesini kaçırması demektir. Bayram sabahı tan yeri ağarmaya başlamadan önce, ister bir mâzeret sebebiyle, ister mazeretsiz olsun, Arafat bölgesine ulaşamayan kimse Hacc'a yetişememiş olur.
Bu gibi kimseler;
İfrat haccı yapmak üzere Hacc için ihrama girmişse, Umre yapıp ihramdan çıkar. Daha sonraki yıllarda Hacc'ını kaza eder.
Umre'yi tamamladıktan sonra Temettu haccı için ihrama girmişse, vakfeye yetişememekle Temettu bâtıl olur, şükür kurbanı kesmesi gerekmez. Bir Umre daha yaparak ihramdan çıkar, daha sonraki yıllarda Hacc'ını kaza eder.
Kıran haccı için ihrama girmişse; vakfenin fevtinden önce Umre tavafını ve sa'yini yapmışsa, İfrat haccında olduğu gibi, ikinci bir Umre daha yaparak ihramdan çıkar, şükür kurbanı kesmesi gerekmez. Vakfenin fevtinden önce, Umre tavafı ve sa'yini yapmışsa önce umre ihramından çıkmak için tavaf ve sa'y yapar. Sonra Hacc ihramı için ikinci defa tavaf ve sa'y yapar, tıraş olup ihramdan çıkar. Daha sonraki yıllarda sadece Hacc'ını kaza etmesi gerekir.