Hakikat Yayıncılık - Muhterem Ömer Öngüt’ün Eserleri | Hakikat Dergisi | Hakikat Medya | Hakikat Kırtasiye
Arama Yap
İSLÂM İLMİHALİ - Hacc Hakkında Bir Tatbikat (3) - Ömer Öngüt
Hacc Hakkında Bir Tatbikat (3)
İSLÂM İLMİHALİ
Dizi Yazı - İslâm İlmihali
1 Nisan 2016

 

İSLÂM İLMİHALİ

HACC (19)

HACC HAKKINDA BİR TATBİKAT (3)

 

3. Mikata Geliş:

• İhrama girilecek yerlere mikat denir. Mikat ihram için belirli sınır demektir. Mekke-i Mükerreme'ye dünyanın dört bir tarafından kara, deniz ve hava yolu ile, gerek Hacc gerekse başka maksatla gelen müslümanlar, mikat adı verilen bu sınır yerlerini ihramsız olarak geçemezler. İhram bu mübârek beldeye ta'zim için vacip kılınmıştır. Mikat yerlerini ihramsız geçenler, mümkünse dönüp burada ihrama girerler. Aksi halde ceza olarak kurban kesmeleri gerekir.

Mekke-i mükerreme'nin civarı boyunca her yönden takriben on millik mıntıkaya "Harem" adı verilir. Bu kısma gayr-i müslimlerin girmesi yasaktır.

• Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz bazı mikat yerlerini bizzat tespit buyurmuşlardır:

"Medine halkı Zü'l-Hüleyfe, Şamlılar Cuhfe, Necidliler Karn'dan ihrâm giyer." (Buhâri. Tecrid-i sarih: 758)

Medine tarafından gelenlerin ihrama giriş yerleri bugün Abâru-Alî denilen Zü'l-huleyfe'dir ve Mekke-i mükerreme'ye 450 km'lik bir mesafede bulunmaktadır. En uzak mikat burasıdır.

Mısır, Suriye, Kuzey Afrika ülkelerinden gelenlerin mikatları Râbığ civarındaki Cuhfe'dir. Râbığ Mekke-i mükerreme'ye 204 km. Cuhfe ise 187 km. mesafededir.

Irak tarafından gelenlerin ihram yeri, Mekke-i mükerreme'nin kuzey-doğusunda 94 km. uzaklıkta bulunan Zât-ı Irk'tır.

Mekke-i mükerreme'nin doğusunda, Kuveyt tarafından gelenlerin ihram yerleri aynı uzaklıkta bulunan Karnu'l-menâzil'dir. Bugün buraya Es-Seyl denilmektedir.

Yemen ve Hindistan yönünden gelenlerin mikatları Mekke-i mükerreme'ye 54 km. güneyinde bulunan Yelemlem'dir.

• Bu mikatları Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz tayin ettiği için Hacc, Umre, ticaret veya başka bir maksatla gelen her müslümanın buralarda veya daha önce ihrama girmesi lâzımdır. Eğer yol bu noktalardan geçmiyorsa, bu mikatların hizalarından ihrama girilir.

Mikat sınırlarının içinde bulunan kimseler ihramsız olarak Mekke-i mükerreme'ye girebilirler. Fakat Hacc veya Umre için, bulundukları yerden ihrama girerler.

• Uzun bir yolculuktan sonra mikata geldiğinde, ölümle dünyadan çıkıp kıyamet mikatlarına vardığını; can alınırken, kabir suallerine cevap verirken, kabirde yalnız kaldığında başına gelecek zorlukları hatırlamalıdır.

 

İhrama Girecek Olanların Yapmaları Gereken İşler:

• Gusül abdesti almak sünnet-i müekkededir. Bu gusül sırf vücudu temizlemek, arınmak içindir. Bu bakımdan özel durumlarında olan kadınların da gusletmeleri sünnettir. Bu mümkün olmazsa abdest alınır.

• Tırnaklar kesilir, koltuk altı ve kasık kılları temizlenir.

• Gerekiyorsa tıraş olunur, bıyıklar düzeltilir.

• Erkekler iç ve dış bütün elbiselerinden soyunurlar. Bellerine sadece "İzar" denilen ve banyo havlusu gibi, dikişsiz beyaz bir havlu; omuza da göğüs ile sırtı örten ve "Rida" denilen başka bir havlu örtünürler. Baş ve ayaklar açık durur. Topukları ve mümkün mertebe üzeri açık terlik giyilebilir. Kadınlar her zamanki elbiselerini giyerler ve örtülü bulunurlar.

• İhrama büründükten sonra, eğer mekruh vakit değilse, "İhram namazı kılmaya" diye niyet edilerek iki rekât namaz kılınır. İlk rekatta "Kâfirûn", ikinci rekatta "İhlâs" sûrelerini okumak efdaldir.

Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz Zü'l-huleyfe'de iki rekât namaz kılmış, sonra da ihrama girmiştir.

Cabir bin Abdullah -radiyallahu anh-den rivayet edilen bir Hadis-i şerif'lerinde şöyle buyurmuşlardır:

"Allah rızâsı için gününü akşama kadar güneş altında geçiren hiçbir ihramlı yoktur ki, günahları güneşle beraber batmasın (bağışlanmasın) ve annesinin kendisini doğurduğu (günkü günahsız) hâle dönüşmesin." (İbn-i Mâce: 2925)


  Önceki Sonraki