Hakikat Yayıncılık - Muhterem Ömer Öngüt’ün Eserleri | Hakikat Dergisi | Hakikat Medya | Hakikat Kırtasiye
Arama Yap
ASHÂB-I KİRAM -Radiyallahu anhüm- HAZERÂTI'NIN HAYATI - Ashâb-ı Kiram -radiyallahu anhüm-a Saygı ve Sevgi - Ömer Öngüt
Ashâb-ı Kiram -radiyallahu anhüm-a Saygı ve Sevgi
ASHÂB-I KİRAM -Radiyallahu anhüm- HAZERÂTI'NIN HAYATI
Dizi Yazı - Ashâb-ı Kiram -r. anhüm-
1 Mayıs 2013

 

ASHÂB-I KİRAM -Radiyallahu anhüm- HAZERÂTI'NIN
HAYATI

Ashâb-ı Kiram -radiyallahu anhüm-a Saygı ve Sevgi

Bu bölümde; bu aydan itibaren Ashâb-ı kiram Efendilerimiz'in hayat-ı saadetleri ile yaşamış oldukları bazı mühim konular izâh edilerek arz edilecektir inşallah-u Teâlâ...

 

Habib-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz'in şeref-i sohbetinde bulunan Ashâb-ı kiram -radiyallahu anhüm- Efendilerimiz'in hepsine hürmet ve muhabbet edeptendir.

Sebeb-i Mevcudat -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz diğer Peygamberân-ı izam Aleyhimüsselâm Efendilerimiz'den üstün olduğu gibi, onun Ashâb-ı güzin'i de bütün insanlardan üstündür.

Onlar Resulullah Aleyhisselâm'ın ef'al ve ahvâlini gördüler. Onların imanları şuhudidir, vahyin ve sohbetin bereketi ile hakikatleri göre göre iman ettiler. Böyle bir devlet onlardan başkasına müyesser olmamıştır. Resulullah Aleyhisselâm ile sohbet faziletine muâdil tutulacak hiçbir fazilet ve kemâlât tasavvur edilemez.

Hadis-i şerif'lerde şöyle buyurulmaktadır:

"Ne mutlu beni görüp iman edene! Ne mutlu beni göreni görene!" (Ahmed bin Hanbel)

"Ashâbım yıldızlar gibidir. Hangisine uyarsanız hidayeti bulmuş olursunuz." (Beyhâkî)

"Ashâb'ımın her biri kıyamet günü vefat ettiği belde halkı için önder ve nûr olarak diriltilecektir." (Tirmizî)

Bu seçilmiş bahtiyar insanların birisinin bile aleyhinde söz söylemek asla caiz değildir. İstisnasız hepsini sevmek ve saymak Ehl-i sünnet vel-cemaat olmanın alâmetidir. Birini sevmemek, hiçbirini sevmemek demektir. Onların birine dil uzatmak, Hazret-i Allah'ın biricik habibi Resul-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz'e dil uzatmak gibidir.

Kitabımızın kâtipliğini yapanlar, Hadis-i şerif'leri rivâyet edenler, daha doğrusu Cenâb-ı Hakk'ın son dinini yayanlar ve bize ulaştıranlar onlardır. Bu ulvi hizmette hepsinin hissesi vardır. Hepsi mevsuk, hepsi âdil, hepsi de ehl-i cennettir. Onlardan herhangi birine dil uzatınca, dolayısı ile Kur'an-ı kerim'e olan itimat sarsılır, İslâmiyet hakkında gönüllerde şüphe uyanmış olur. Bir kısmını inkâr etmek, Kur'an-ı kerim'i tebliğ edenleri inkâr etmeye kadar gider.

Aralarındaki anlaşmazlıklar hiçbir zaman nefsani değildi. Sebeb-i Mevcudat -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz'in taht-ı terbiyesinde öyle bir hâle gelmişlerdi ki, Hakk'tan gayrı hiçbir istekleri kalmamıştı.

Ayrılık gibi görünen hususlar, bir hikmete mebni ve içtihat ayrılığı idi. Gaye ve maksatları en doğruyu ortaya koymaktı. Doğruyu bulanlara en az iki derece olduğu gibi, Hazret-i Allah hata edenlere de bir derece vermektedir.

Resul-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz Hadis-i şerif'lerinde buyururlar ki:

"Sahabe'mi bana terkediniz. Nefsim kudret elinde olan Cenâb-ı Allah'a yemin ederim ki, fakir ve düşkünlere Uhud dağı ağırlığında altın infak etseniz, onların amelinin sevabı gibi sevaba nâil olamazsınız." (Buhârî)

"Ashâb'ımdan birine dil uzatana Cenâb-ı Hakk lânet etsin." (Buhârî)

"Ümmetimin en edepsizi ashâbımın aleyhinde söz söylemeye cüret edendir." (Münâvi)

"Şefaatım ümmetimden her birine şâmildir. Yalnız ashâbıma dil uzatanlar mahrumdur." (Münâvi)

"Ashâb'ımdan birine sayıp sövenlere Cenâb-ı Allah ile melâike-i kiram ve bütün insanların lâneti olsun." (Câmiu's-sağir)

İlk dört halife hakkında da Hadis-i şerif'lerde şöyle buyurulmaktadır:

"Şu dört kişinin sevgisi bir münafığın kalbinde toplanmaz. Ebu Bekir, Ömer, Osman ve Ali." (İbn-i Asâkir)

"Ümmetimin en merhametlisi Ebu Bekir, dinde en sağlam olanı Ömer, en hayalısı Osman, en iyi hüküm vereni ise Ali'dir." (İbn-i Asâkir)

Meleklerin içinde Bedir savaşını görenler; "Meleklerin efendileri" olarak fazilete nâil olmuşlar ve o şekilde kalmışlardır. Yeryüzünde müminlerin arasında da Bedir savaşına katılan müminler asırlar boyunca müminlerin en yüksek tabakasını meydana getirmişler ve ümmetin hayırlıları olarak itibar edilmişlerdir.

Ensâr'dan Rifâa bin Râfî -radiyallahu anh- Bedir'de hazır bulunan mücâhidlerden idi. Der ki: "Bir ara Cebrâil Aleyhisselâm, Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-e geldi de: 'Yâ Resulellah! İçinizdeki Bedir kahramanlarını ne mertebe sayarsınız?' diye sordu.

Resulullah Aleyhisselâm: 'Müslümanların en faziletli simâları sayarız.' buyurdu.

Cebrâil Aleyhisselâm: 'Biz de meleklerden Bedir'de hazır bulunanları böylece meleklerin hayırlısı sayarız.' dedi." (Buhârî. Tecrîd-i sarîh: 1564)


Sonraki