Cemaatle kılınan bir namaza, namaz aralarında yetişen bir kimse, hemen imama uyar, yetişemediği kısımları imam selâm verdikten sonra tamamlar.
• Yalnız başına namaz kılmaya başlayan bir kimse, yanında aynı namaz için cemaat teşkil ettiğini görürse; henüz birinci rekâtın secdesini yapmamışsa ayakta iken hemen oturup sağ tarafa selâm vermek sûretiyle, namazı keser, farzı kılmak için imama uyar. Kendi başına devam etse namazı sahihtir, sadece cemaat sevabından mahrum olur.
Eğer ikinci rekâtın secdesini yapmış ise hüküm değişir. Namazın çoğunu kılmış ise devam eder, yarısından azını kılmış ise bozar ve imama uyar.
• İmama, başlama tekbirinde yetişen kimsenin, imam açıktan okumaya başlamadıkça "Sübhaneke"yi okuması sünnettir. İmam açıktan okuduğu müddetçe "Sübhaneke" okumaz, imamı dinler.
• İmam rükûda iken ayakta tekbir alıp, bir defa "Sübhanellah" diyecek kadar rükûda imama yetişen kimse o rekâta yetişmiş sayılır. İmama secdede yetişen kimse ise rekâta yetişememiştir.
• İmama secdede yetişen kimse, ikinci rekâta kalkmasını beklemez, tekbir alıp secdeye varır, fakat rekâtı tamamlar.
Tamamlamak için de "Ettahiyyatü"yü okuyup imamın selâm vermesini bekler. Selâm verilince "Allahu Ekber" diyerek ayağa kalkar "Sübhaneke", "Eûzü-besmele", "Fâtiha" ve bir "Sûre" okur, rükû ve secdeleri yaparak selâm verir.
• Üç rekâtlı akşam namazının üçüncü rekâtına yetişen bir kimse, selâm verdikten sonra kalkıp "Sübhaneke", "Eûzü-besmele", "Fâtiha" ve bir "Sûre" okur, rükû ve secde yapar, oturur, "Ettahiyyatü" okuyarak kalkar "Besmele", "Fâtiha" ve bir "Sûre" okur, rükû ve secde yapar, oturur "Ettahiyyatü", "Allahümme Salli-Bârik" ve dualardan sonra selâm verir.
•
Müezzin ikâmete kalkmış iken sünnete başlamak mekruhtur. Cemaatle namazın başladığını gören kimse, sünneti kılmayıp hemen imama uyması gerekir.
Yalnız Sabah'ın sünneti bundan hariçtir. Farza yetişmek mümkün olduğu takdirde bu sünneti mutlaka kılmalıdır. Farzı kıldıktan sonra bu sünnet kılınmaz.
Öğlenin sünneti farzdan sonra, son sünnetten önce kılınır.
Cuma günü hatip minberde iken veya minbere çıkarken sünnet kılınmaz. Kılınmaya başlanmışsa iki rekâtta selam verilir, sonra Cuma'nın son sünnetinden önce dört rekât olarak tekrar kılınır.
İkindinin sünnet-i gayr-i müekkedesi farzdan sonra kılınmaz. Yatsının sünnet-i gayr-i müekkedesi ise farzdan sonra kılınabilir.
Hususiyetle sabah namazının sünnetini evde kılıp farz için camiye gitmek çok faziletlidir. Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz bu sünneti dâima hâne-i saâdetlerinde kılarlardı.